top of page

fr: 

Le terrain se situe dans l’East End de Glasgow.

Le contexte bâti est hétéroclite et constitué des traditionnels Tenement buildings de Glasgow, de maisons semi-détachées de deux à trois étages, de villas deux étages et d’une église. Cette diversité de typologies donne au quartier son caractère unique. Le projet prévoit la construction d’une maison deux chambres.

Le nouveau bâtiment divise la parcelle en deux jardins aux atmosphères différentes. Le plan de la maison s’organise autour d’un noyau central abritant tous les services (salle de bain, pièce de rangement et débarras).

Au rez-de-chaussée, les murs du salon faisant face au jardin sont complètement vitrés. L’espace du jardin devenant ainsi partie intégrante de la maison.

De plus, une large fenêtre de toiture fait pénétrer davantage de lumière naturelle.

La structure de la maison est de type mixte bois/métal.

Les briques claires utilisées pour les murs extérieurs renvoient aux tonalités du bâti existant.

eng: 

The site is located in the East End of Glasgow. The surrounding buildings (Tenement buildings, two to three storey semi-detached houses, two storey villas and a church) create a heterogeneity, that besides reflecting the various types of ownerships, also enrich this area of Glasgow through their architectural differences. The proposal is for the development of a two bedroom residential dwelling and garden. The position of the house divides the plot into two different garden zones. The floor layout of the house is defined by the implantation of a service core. On the ground floor the core contains all the services (utility room, bathroom, wall height kitchen). The core is stacked vertically on the first floor to contain another bathroom with separate W.C. and divides the two bedrooms located upstairs. In the living room the two walls facing the gardens are glazed to allow the garden and the existing sandstone boundary wall to become part of the house. Additional light can enter the dwelling via a large roof light. It is a timber structure construction with steel reinforcement. The external walls are finished with a light tone brick which blends the proposal in its historic context.

project carried out with Daniel Bär while at Dualchas Architects

G F
G F
press to zoom
F F
F F
press to zoom
S E C T I O N
S E C T I O N
press to zoom
D E T A I L
D E T A I L
press to zoom
bottom of page